klímatisztítás

Klímás blog A klimamosas.hu
szakmai cikk gyűjteménye

Szellőztetés télen,
avagy mitől relatív a páratartalom?

Sokan gondolják, hogy a hideg párás időben felesleges szellőztetni, mert csak még párásabb lesz a lakás levegője, pedig a lakás párátlanítása sokkal hatékonyabb télen, mint nyáron, még akkor is, ha éppen esik az eső.

Szellőztetés ónos esőben

A példa kedvéért nézzünk egy szélsőséges példát a téli szellőztetésre, melyben egy kényelmesre fűtött lakásból szeretnénk kiszellőztetni a párát, miközben kint esik az eső.
A Molier féle H-X diagram segítségével szemléltetem, hogy mi történik a lakásba érkező hideg, párás levegővel.

A teljesség igénye nélkül és amennyire tudom konyhanyelven:
A bal oldali skála mutatja a levegő hőmérsékletét Celsius fokban, az alsó skála a levegő abszolút páratartalma grammban, a balról jobbra, felfelé ívelő vonalak pedig a relatív páratartalom értékek százalékban.

klímatisztítás irodában

A példának vett lakásban kényelmes 22°C meleg van és nagyon magas, 70% a relatív páratartalom.
Kint ónos eső esik, -1°C hideg van és még magasabb, 90%-os a relatív páratartalom.

Ha beengedjük a kinti -1°C-os levegőt és felmelegítjük a benti 22°c-ra, akkor a beérkező levegő abszolút páratartalma nem változik, viszont a relatív páratartalma 20%-ra csökken.

Igaz, hogy a beérkező levegő relatív páratartalma magasabb volt, mint a benti levegőé, de az abszolút páratartalma sokkal alacsonyabb.

A kísérletet otthon is biztonságosan elvégezhetik, a szellőztetés után senki nem fog múmiává száradni, mert nem 20%-os lesz a levegő relatív páratartalma. Ennek oka, hogy nincs 100%-os szellőztetés, illetve az épület és a berendezés nedvességtartalma folyamatosan párolog a beérkezett melegedő, száraz levegőben.
Eredményként érezhetően csökkeni fog a levegő páratartalma és vele együtt csökken a lakás nedvesség tartalma tapétástól, parkettástól, kredencestől.

Nyugodtan szellőztessen télen, még akkor is, ha esik az eső, mert hatékonyabban, és olcsóbban szárítja a levegőt mint a páramentesítő, vagy a páramentesítés a klímával.

A klímáról jut eszembe. Az ön klímája tiszta?